Dristig som en mand af Lone Krogsholm

*Reklame. Anmeldereksemplar fra forlaget.

Dristig som en mand er en biografi om Renna Hauch, født Frederikke Elisabeth, som var en af Danmarks første kvindesagsforkæmpere om end det ikke var på den traditionelle måde. Renna meldte sig nemlig ud af Dansk Kvindesamfund da hun ikke fandt det vidtgående nok. Dristig som en mand var en fin biografi, omend jeg ikke helt fik hvad jeg havde ønsket mig.

Renna Hauch er ikke en person jeg havde hørt om før jeg opdagede bogen her et lille stykke tid inden den udkom og jeg er glad for at sige at jeg nu kender til hende. Renna har nemlig en utrolig interessant historie som mange gange fik mig til at ryste på hovedet, trække på smilebåndet og genlæse forundret. Hun blev nemlig gift som 17-årig med den 21 år ældre Carsten Hauch og de fik et godt ægteskab selvom jeg egentlig havde mine tvivl om det. Renna og Carsten er også tætte med bl.a. Adam Oehlensläger (som deres ene søn endda opkaldes efter), H.C. Andersen, B.S. Ingeman samt Georg Brandes. Renna forsøgte at puste til ilden under Brandes ift. kvinders stilling i samfundet og det var under deres venskab at han oversatte Kvindernes underkuelse (nu: Undertrykkelsen af kvinder) af John Stuart Mill.

Renna levede fra 1811 til hun begik selvmord i 1896 og hun var så forfriskende moderne at jeg kunne genkende en del af mig selv i hende. Hun var aldrig bange for at skille sig ud eller sige hvad hun mente – hende og Carstens største problem endte med at være fordi han i bund og grund ikke ville stå ved sig selv og det var for hende utilgiveligt. Hendes døtre blev ikke skærmet men opfordret til at følge deres intuition og mavefornemmelse. Renna fandt også religion hyklerisk, og det er egentlig også der jeg selv er ved at være på mange måder. Hun var simpelthen sådan en stærk og interessant kvinde.

Vi hører ofte om de personer som har gjort store ting i forhold til forskellige bevægelser, har opfundet et nyt begreb eller term eller som tilfældigvis fik ordet og derved har opnået en del. Det var befriende at høre om en som ikke havde forhåbninger om eller lysten til at være i rampelyset, om en person som gemte sig bag de andre og forsøgte at opildne dem til forandring. Jeg er selv feminist og jeg har engang imellem følelsen af at jeg ikke gør nok og der har jeg egentlig fået en ro fra Renna fordi hun stadig er vigtig selvom hun ikke er en af de personer som vi hele tiden hører om. Hele hendes liv og virke var feministisk, hendes opdragelse ligeså og hun gik aldrig på kompromis med sine holdninger. Hun var en umådelig sej og stærk kvinde.

Dristig som en mand følger dog ikke blot Renna men også hendes børn og hendes mand Carsten. Vi får heller ikke blot hendes tid i kvindesamfundet – som egentlig er en meget lille del af bogen når det kommer til stykket – men hele hendes liv og et stort indblik i familiens liv også. På sin vis er det vildt at tænkte på hvor meget indhold der er på de blot 240 sider. Jeg var dog ikke fængslet på noget tidspunkt og havde derfor ikke nogen problemer med at lægge bogen fra mig. Den er rigtig fint skrevet og dejlig overskuelig, men der var desværre en vis distance mellem mig og historien. Der kan dog ikke herske nogen tvivl om at jeg anbefaler bogen hvis man er interesseret i emnet. Jeg lærte uden tvivl en del som jeg sætter pris på og som jeg kommer til at trække på i fremtiden.
Dristig som en mand af Lone Krogsholm. Udgivet af Storyhouse i marts 2019. Modtaget til anmeldelse fra forlaget. 238 sider. 3 ud af 5 stjerner.

Skriv et svar

CommentLuv badge