Dit studieliv

Jeg startede på lærerstudiet tilbage i august i dette år og fik i den forbindelse anbefalet en masse bøger, bl.a. denne studiehåndbog som forlaget var så søde at sende til mig kort efter. En af mine undervisere, som også har været med til at skrive bogen, nævnte, at det kunne være en god idé at kigge den igennem hvis vi var lidt usikre i forhold til formalia og forventninger til studiet. Vi fik endda også et uddrag udleveret i forhold til undervisningstyper og hvad man kan forvente af hver ‘type’.

Dit studieliv er en håndbog til videregående uddannelser og er blot 200 sider lang. Den er skrevet i et tilgængeligt sprog, som de fint skriver på omslaget, og kan i hvert fald læses i et hug – jeg gjorde det næsten men måtte i sidste ende bukke under for søvnen. Håndbogen er delt ind i forskellige kategorier som skriftlige opgaver, studiemiljø og det at studere. Bagerst i bogen er der også nogle afslapningsøvelser, udvalgte studieteknikker og – en personlig favorit – en ordliste. Intet er skrevet til en specifik uddannelse, men jeg kan se at meget passer på læreruddannelsen.
Vi får endda også et længere stykke om videnskabsteori, som jeg selvfølgelig netop har haft om i undervisningen. Det var en god repetition og en god oversigt over teorierne. Bestemt rart at have på hånden, men jeg er spændt på hvornår jeg egentlig skal bruge det.
Den ene ting som jeg er umådelig glad for at have læst og ikke vil være foruden er stykket om skriftlige opgaver; helt specifikt om akademisk skrivning. Der har været megen snak om at vi skal huske at skrive akademisk og derved hvordan vi egentlig skriver akademisk. Vi har endnu ikke fået en forklaring af underviserne som jeg har været tilfreds med eller har beroliget mig, men det har jeg nu. En enkelt sætning har formået at få mig til at slappe af omkring de kommende skriftlige opgaver.

 

At skrive akademisk betyder, at du forventes at kunne bruge fagudtrykkene fra de fag, du beskæftiger dig med.

 

Forfatterne anbefaler også nogle forskellige faglitterære bøger undervejs, fx Læring af Knud Illeris eller Howard Gardners 7 intelligenser – som jeg igen finder relevant for lærerstudiet. Jeg har markeret hver og en og forventer at jeg i hvert fald skal have dem hjem fra biblioteket for at kigge dem igennem. Læring står øverst på listen.

Af en eller anden grund har jeg udsat at fået kigget den igennem, og for den sags skyld også at få den læst. Jeg har nu overstået 1. semester, uden brug af studiehåndbogen, og jeg har bestået alt. Jeg har som sådan ikke haft brug for Dit studieliv, og jeg valgte heller ikke at kigge i den da jeg var i tvivl – hvorfor ved jeg ikke. Måske er det i virkeligheden at jeg har fået så meget foræret på studiet i og med at flere ansatte rent faktisk har været med til at skrive bogen og at vi har fået en masse oplæg omkring det. Mange af de foredrag eller oplæg vi har været til har været taget ud af bogen – indser jeg nu – og det er måske den eneste grund til at jeg ikke har haft brug for den. Jeg har allerede fået det hele ind.

Alt i alt er det en fin studiehåndbog som dækker et meget bredt område.

 

Dit studieliv (red.) af Søren Bøjgård og Anette Schleicher. Udgivet af Akademisk forlag i august 2015. Modtaget til anmeldelse fra forlaget. 200 sider. 
Køb bogen på plusbog eller saxo

Skriv et svar

CommentLuv badge