Det vi tænker på inden vi falder i søvn af Rasmus Barud Thomsen m.fl.

*anmeldereksemplar fra forlaget.

Det vi tænker på inden vi falder i søvn er en ny bog om søvn, men det er ikke en selvhjælpsbog. De bøger om søvn jeg før er stødt på er ofte med de gængse råd som lavendelolie, ingen lys i soveværelset, undgå blåt lys i timerne op til sengetid osv. men Det vi tænker på inden vi falder i søvn er ikke den type bog. Rasmus Barud Thomsen har samlet 26 kendte danskeres erfaringer med søvn og bekymringer og vi får derved en følelse af ikke at stå alene med vores søvnproblemer. Indimellem får Rasmus Barud Thomsen selv ordet hvor der kommer en smule forskning og opsummering på bordet. Alt i alt en virkelig interessant bog som jeg varmt har anbefalet siden endt læsning. Det er også en kort bog så den burde ikke skræmme nogen væk.

Ifølge bagsideteksten sover halvdelen af alle danskere dårligt og det er jo et urimeligt højt tal. Det er intet under at bøger som denne eksisterer selvom det, som nævnt, oftest er råd til søvnen, får vi altså noget helt andet her. De 26 kendte danskere som har skrevet kapitler til bogen er bl.a. Puk Damsgård, Daniel Rye, Thomas Rathsack, Lars Larsen, Johanne Schmidt-Nielsen, Peter Aalbæk m.m. Det er langt fra alle jeg kendte til i forvejen men man får en lille præstation af hvem de er og hvad deres søvnmønster er.

Når man har problemer med søvnen kan man ofte føle sig alene, det gjorde jeg i hvert fald. Som oftest fordi man bliver opdraget med en rutine af at gå tidligt i seng og stå sent op – og selvom jeg klart er A-menneske som fungerer bedst tidligt om morgenen hvor jeg er mest produktiv, så er det jo langt fra alle som har det på samme måde. I Det vi tænker på når vi går i søvn får vi andre søvnrutiner, eks. at gå i seng sent på natten og stå op hen af formiddagen eller endnu senere og det var for mig ret givende med en mand som har brug for mere søvn end jeg. Jeg fik uden tvivl en større forståelse for søvn og andres søvnmønstre og rytmer og det giver en vis ro at vide at man ikke er alene om problemet og at der ikke nødvendigvis er noget rigtigt og forkert så længe det passer til det liv man nu har og man får den søvn man har brug for. Der blev også snakket om fordomme ift. at sove længe og det er en fælde jeg ofte falder i. At man sover længe betyder ikke nødvendigvis at man er doven men at personen har et andet søvnmønster og det burde vi nok blive bedre til at forstå.

Det vi tænker på inden vi falder i søvn kommer også ind på konsekvenser ved disse bekymringer og tankemylder inden vi falder i søvn som kan resultere, og ofte gør, i mindre søvn og i sidste ende søvnproblemer. Det gælder bl.a. type 2-diabetes, stress, hjerte-kar-sygdomme m.m. Nogle gange er det måske bedre at gå lidt senere i seng fordi tankemylderet derved bliver holdt tilbage fordi man rent faktisk er træt så, men det er ikke altid holdbart. Mange af de kendte danskere har deres tricks til at holde mylderet og bekymringerne på afstand og jeg er efter læsningen blevet mere bevidst om hvordan jeg selv falder i søvn nemmere og hurtigere.

Søvn er uden tvivl en vigtig del af vores liv og hvis vi skal have nok ud af de vågne timer skal søvnen også passes. Hvis man har søvnproblemer kan Det vi tænker på inden vi falder i søvn være utrolig givende læsning da det kan sætte nogle ting på plads og jeg tror at mange vil have stor gavn af bogen fordi det ikke er den ‘typiske’ selvhjælpsbog. Det vi tænker på inden vi falder i søvn anbefales varmt herfra.
Det vi tænker på inden vi falder i søvn af Rasmus Barud Thomsen m.fl. Udgivet af Memoris i september 2019. Modtaget til anmeldelse fra forlaget. 203 sider. 4 ud af 5 stjerner.

Skriv et svar

CommentLuv badge