Det litterære fængsel, #1

*Reklame* Indeholder anmeldereksemplarer og gaver fra forlag eller Plusbog.dk

I december fik jeg endelig taget en trådkurv med hjem fra min far (jeg har stadig lidt af hvert stående ved ham) som egentlig var ment til at holde alle mine bogposer i stedet for den plastickurv jeg bruger nu. Den er fin, men trådkurven er bare pænere. Sammen med kurven snuppede jeg en bunke bøger med som tilfældigvis kunne være i kurven og jeg blev lidt vild med synet og det gav inspiration til en idé; hvad kæresten fint har døbt ‘det litterære fængsel’.

 

Jeg har altid været umådelig dårlig til at følge en TBR (to be read(-liste)). Det går lige hvis det er en uges tid eller kortere, men den eneste gang jeg rent faktisk har fulgt min TBR var i sommers da jeg tog mine O.W.Ls og til dels N.E.W.Ts. Problemet er også at jeg alt for ofte glemmer mine egne bøger fordi jeg er så ubeslutsom og derfor ender med at tage et anmeldereksemplar i stedet – og det er fint, men det gør også at det ofte er dem jeg læser flest af i løbet af året. I 2018 var første gang at det var 50/50 fremfor 80/20. Jeg tror dog at jeg har fundet en løsning, indtil videre har det i hvert fald fungeret i en måned.

 

Ideen er ikke at de skal læses i løbet af en måned, og det er ikke fordi jeg ikke må læse andre bøger end hvad der er i ‘fængslet’, men det er dem jeg kan vælge imellem hvis jeg er i tvivl og ikke ved hvad jeg skal læse og dem jeg nok burde få læst. Når først alle bøger er ude af fængslet må det fyldes op igen – bare så jeg ikke ender med at lade nogen af dem blive deri i evigheder.

 

Helt kort er det litterære fængsel en lille bunke bøger som jeg skal/vil/burde få læst og jeg må ikke fylde flere bøger i, før den er helt tom.

 

De 7 bøger som var i fængslet i første omgang var;

 

 • *Hvis det er os af Becky Albertalli og Adam Silvera – en ungdomsroman som jeg havde modtaget til anmeldelse og endte med at blive månedens bedste bog i januar! Jeg knuselskede den og grinte højt så mange gange undervejs at det næsten er urealistisk. Den var simpelthen så god og jeg er så glad for at jeg endelig fik den læst!

 • The Woman Who Went to Bed for a Year af Sue Townsend – den eneste bog jeg endte med at opgive. Jeg kunne simpelthen ikke komme igennem den. Hovedpersonen, Eva, smutter i seng efter at have sendt børnene afsted på college og nægter at rejse sig og lave noget igen. Fair nok. Men hvis hun så også er modbydelig imens, ikke har noget positivt at sige overhovedet og der både er fatshaming og sexistiske og homofobiske kommentarer kan jeg simpelthen ikke komme igennem den. Det er også en af bøgerne, sammen med **6 nedenfor, som jeg læste i forbindelse med et projekt; jeg læste nemlig de 5 lavest ratede bøger på min goodreads TBR, og det indlæg er lige om hjørnet!

 • **af Ronnie Andersen – en bog der også har ventet siden 2016 hvor jeg var på Bogforum, mødte forfatteren og fik 3 af hans bøger med hjem fra forlaget. Jeg har nu læst to af dem og jeg har ikke været synderligt imponeret over nogen af dem, men der er alligevel et eller andet i dem der får mig til at læse videre. **6 handler om Charli som i begyndelsen af bogen mister sin mor og bliver en smule selvdestruktiv. Charli har også en særlig kærlighed for tal og tværsum og så er han en dygtig kunstner. Uden tvivl en interessant bog, men lige en smule for explicit til mig og jeg ved ikke helt hvad målgruppen skulle være.

 • Arthas: Rise of the Lich King (World of Warcraft, #6) af Christie Golden – endnu en bog til et projekt, denne gang at jeg læser 5 af kærestens yndlingsbøger. Det tog mig et par forsøg at komme igang, men da jeg først kom længere end første kapitel (som jeg læste flere gange) fik jeg læst 120 sider. Den første halvdel var fantastisk og jeg troede at det ville blive en ny favorit, den sidste halvdel ødelagde dog bogen en del for mig, for jeg havde intet jeg var glad for eller kunne lide, for det var egentlig Jaina og ikke Arthas jeg var fanget af.

 • Den forkerte død (Den store djævlekrig, #3) af Kenneth Bøgh Andersen – jeg tænkte det var på tide at komme videre med serien når nu jeg har haft alle seks på reolen i en god rum tid. Jeg var lige så glad for denne som jeg var for de to forgængere, denne har dog bare græsk mytologi og kristendom i sig, hvor de andre primært har holdt sig til kristendommen. Jeg synes det er en fed serie som jeg uden tvivl kommer til at bruge i min undervisning, men den er ikke fantastisk uden for målgruppen, men underholdende og interessant.

 • *Skabt for dig af Louise O’Neill – en feministisk dystopi som jeg virkelig nød! Det var også et større anmeldereksemplar og da jeg ofte har været skuffet over både ungdomsbøger og feministisk litteratur skulle jeg bruge lidt tilløb. Jeg nød dog virkelig bogen og jeg anbefaler den vidt og bredt!

 • *Et liv som ordblind i folkeskolen af Jesper Sehested – endnu et anmeldereksemplar. Den var dog vigtig for mig at få læst fordi jeg som indlægget her kommer på bloggen, er i fuld gang med at undervise igen, og jeg tænkte at der var nogle ting jeg kunne tage med fra bogen. Det var der ikke som sådan, men den er dog rar at have med i baggagen alligevel.

*anmeldereksemplarer fra forlag eller forfatter
**gave fra forlaget

 

 


Anmeldereksemplarer fra forlag og en enkelt gave fra Plusbog.dk

 

Og nu kort til de bøger der er udvalgt i anden runde;

 

 • Harry Potter and the Half-Blood Prince (Harry Potter, #6) af J.K. Rowling – jeg er som i måske har gættet ved at genlæse de sidste Harry Potter-bøger da jeg har genlæst de første tre et utal af gange, og jeg lyttede til lydbogen af Goblet of Fire i 2017. I december/januar genlæste jeg dog The Order of the Phoenix og nu er det tid til denne! Jeg har læst serien før, men grundet et uheld i 2009 hvor jeg desværre faldt rundt og endte med at få hukommelsestab kan jeg på ingen måde huske den sidste bog, fordi det var den jeg læste op til. Jeg har også længe haft et mål om at få læst The Cursed Child og 2019 må altså være året hvor jeg får det gjort.
 
 • The Awakening (Darkest Powers, #2) af Kelley Armstrong – jeg prøver at blive bedre til at få læst serier færdige inden for en ordentlig tidsramme, og da jeg læste den første bog og var ret glad for den i december kan jeg lige så godt komme videre.
 
 • **Feminism is for Everybody af Bell Hooks – tydeligvis en feministisk bog, og en kort en af slagsen. Det skulle være en kort introduktion og selvom jeg er lidt længere end det har jeg i lang tid haft lyst til at få den læst.
 
 • *Min historie af Michelle Obama – et anmeldereksemplar fra forlaget som det kribler i fingrene efter at komme igang med. Michelle Obama er så sej og jeg vil så gerne lærer mere om hende.
 
 • **En forfatters dagbog af Virginia Woolf – en bog, og gave fra forlaget, som jeg længe har set frem til. Jeg har ventet på udgivelsen siden 2016 hvor den første gang var annonceret men den er blevet rykket så mange gange at jeg lidt opgav. Forlaget overraskede mig dog med en lille pakke med bøger i slutningen af 2018 hvoraf denne perle var iblandt.
 
 • *Eviglivet (Evigt liv, #3) af Gena Showalter – sidste bog i Evigt liv trilogien som jeg virkelig skal have færdiglæst! Så underholdende en serie og selvom jeg ikke helt så glad for Livsblod som jeg var for Førstelivet er jeg spændt på at se hvad denne byder på.

*anmeldereksemplarer fra forlaget
**gave fra Plusbog.dkNæste indlæg bliver formodentlig ikke nær så langt, men i denne omgang var der en del, som skulle opsummeres og/ellers forklares. Men nu må vi se. På det sidste er det blevet til ret lange indlæg herfra. 

Skriv et svar

CommentLuv badge