Det litterære apotek af Nina George

Det litterære apotek er en bog som umiddelbart lød som noget for mig. Apoteket er nemlig en flydende boghandel i Paris hvor Jean Perdu sælger romaner som medicin. Han ved lige præcis hvilken bog man har brug for, og man kan endda få en hel kur hvis det er det, man har brug for. Det lyder som en ideel bog til enhver der elsker bøger, men den fangede mig ikke rigtig.

Jeg tror jeg kom op på 3 forsøg på at læse bogen inden jeg rigtig begyndte at læse den. Den lyder umiddelbart som en ‘feel good’-roman men man skal være forberedt på at det tager sin tid før man er fanget af historien.
Det bedste ved Det litterære apotek er netop apoteket – boghandlen. Jean Perdu, vores hovedperson, går lige så stille igang med at lave en oversigt over bøger man skal læse hvis man har kærestesorger, er glad, lider af hjemve osv undervejs i historien. Man kan forestille sig The Novel Cure blive skrevet af Jean Perdu i Det litterære bibliotek. Jeg elsker idéen med at bruge litteraturen som medicin, for det er netop det jeg ofte gør. Det er realistisk og samtidig så skønt at det ikke er til at tro. Der er noget helt magisk ved en bog som omhandler bøger – endda brugt som medicin. Det er muligvis også det eneste som gjorde, at jeg egentlig fik færdiglæst bogen.

Et godt stykke inde i bogen hører man om en læge i Cuisery som har en helt speciel specialisering; nemlig litterær skizofreni. Han bliver opsøgt af personer som er reinkarnationer af forfattere og nogle af hans patienter kan endda ikke holde styr på deres egne pseudonymer. Så hvor Perdu ordinerer bøger, hjælper lægen de personer som ‘i et tidligere liv’ har skrevet bøger. Jeg finder det så interessant og godt fundet på – jeg håber at der findes en læge med en sådan specialisering og personer der har brug for hjælp fordi de er reinkarnationer af forfattere.

Det litterære apotek indeholder et væld af fantastiske citater; både litterære og i forhold til livet. Jeg har i hvert fald tænkt over en del af dem efter jeg vendte sidste side og der er nogle stykker som jeg simpelthen ikke har været i stand til at slippe igen;

 

Det er ikke altid os elv, der former ordene, men de ord, vi tit bruger, former os.

 

Et andet citat som kører rundt i hovedet på mig er omkring vaner, og jeg kan se mig selv i det. Jeg har valgt så mange ting fra eller ikke taget mig sammen til at gøre noget, fordi det ikke at gøre noget tit har været det nemmeste, da det er det jeg er vant til. Jeg var tæt på ikke at tage med på vores kommende studietur, fordi jeg er vant til at blive hjemme. For at være ærlig er jeg ofte bange for at finde ud af, hvad det er jeg egentlig går glip af, da jeg er noget af et vane-mennske. På sin vis har jeg gjort det samme som Jean Perdu, dog af andre årsager, jeg er dog heldig nok til at indse det meget tidligere i livet, end han er.

 

Vanen er en farlig, krævende gudinde. Hun tolerer intet, som kan true hendes herredømme. Hun dræber den ene længsel efter den anden. Længslen efter at rejse, efter at arbejde, efter at møde en ny kærlighed. Hun forhindrer én i at leve, som man gerne vil. Fordi man af gammel vane er holdt op med at tænke over, om man stadig vil det, man gør.

 

Nina George tager litteratur i litteraturen til et helt nyt niveau og det elsker jeg hende for. Desværre lever selve historien ikke op til alle de små underfulde idéer og øjeblikke som jeg værdsætter mest. Selvom jeg indtil videre har rost bogen en hel del, er jeg desværre ikke den største fan. Jeg havde meget svært ved at komme igennem den og jeg har kun læst 1 enkelt bog siden. Jeg røg ud i en rigtig stor læsetørke på grund af den, og jeg er sådan set stadig i den. Jeg kan fuldt ud forstå hvorfor folk er glade for bogen, for det er en fin historie. Desværre kan jeg, som 20-årig, ikke helt se mig selv i karaktererne. Ja, mig og Perdu er begge vanedyr og elsker litteraturen, men så er den heller ikke længere. Jeg har intet at spejle mig i, og for mig er meget af det derfor uhåndgribeligt. Jeg har før elsket romaner om folk 3 gange så gamle som mig, men det var ikke tilfældet med Det litterære apotek.

 

 

Det litterære apotek af Nina George. Udgivet af Bazar i 2016. Modtaget til anmeldelse fra forlaget. Orig. titel; Das Lavendelzimmer. Orig. udgivet i 2013. 376 sider. 2 ud af 5 stjerner. 
Køb bogen på bl.a. saxo og plusbog.

Skriv et svar

CommentLuv badge