Den store pris af Edward St. Aubyn

Edward St. Aubyn er også forfatteren til Patrick Melrose-romanerne som har floreret rundt omkring i et godt stykke tid. Jeg var tæt på at købe dem i en overgang og har da også forsøgt mig emd lydbøgerne – desværre er historien ikke noget for mig. Så en dag, en meget god dag, så jeg Den store pris på Gads side og jeg kunne ikke dy mig. En bog som omhandler udvælgelsen af en bogpris med et satirisk syn på sagen – for hvordan kan man egentlig udvælge én bog blandt mange?

 

“Hvad er litteratur?” begyndte hun med en fornemmelse af, at hendes stemme ikke tilhørte hende. “Hvad er det privilegium, vi skænker visse verbale kombinationer, også selv om de benytter sig af nøjagtig de samme ord, som vi bruger, når vi køber brød eller tæller vores penge?

 

Jeg elsker bøger. Bøger som omhandler bøger er derfor noget af det bedste jeg ved – selvom nogle måske vil kalde det ‘for meget af det gode’. Jeg har altid undret mig over den process som foregår inden en bog bliver tildelt en pris – for når det kommer til de større litterære priser forstår jeg ikke altid hvorfor lige præcis dén bog vandt. Jeg er meget mere enig i de priser der bliver givet til børne- og ungdomspriser end jeg er i de mere litterære priser.
I denne roman har vi Elysean prisen som egentlig er Man Booker prisen. Der er 200 værker som skal kortes ned til 20, derefter 6 og til sidst skal vinderen udnævnes. Komitéen består af;

  • Malcolm Craig. Parlamentsmedlem.
  • Jo Cross. Kendt klummeskribent.
  • Vanessa Shaw. Akademiker og ekspert i litteraturhistorie.
  • Penny Feathers. Forfatter.
  • Tobias Benedict. Optaget af bøger siden han var helt lille.

Vi følger et par af komitéens medlemmer, men vi følger også en lille skare af de forfattere som har deres bog med til overvejelse. Det var interessant at følge hver side af processen. At se hvor nervøse forfatterne var og hvor mange aftaler der blev lavet bag kulissen. Jeg har aldrig tænkt over at man jo umuligt kan nå at læse alle de bøger som man udvælger vinderen fra – for man har jo også andre ting at tage sig til.
Systemet er ret korrupt. Der bliver lavet aftaler mellem medlemmerne om at stemme på hinandens favoritter og de læser visse medlemmers valg blot for at kunne skyde dem ned.

St. Aubyn har endda også givet os brudstykker af en håndfuld af de bøger som vores komitémedlemmer læser. Jeg elsker at der er gjort så meget ud af bogen og at vi kan få et større indblik i de værker der bliver talt om. Der var ikke mange af bøgerne som jeg ville vælge at læse videre – hvilket er heldigt i og med at det er fiktive bøger.

Satiren i dette værk kommer tydeligt til udtryk i en af bøgerne som er sendt ind til komitéen; det er nemlig en kogebog med små tilhørende historier som er sendt ind ved en fejl! Den bliver rost til skyerne fordi den ‘bryder grænserne’ og den er et nutidigt syn jada jada jada. Jeg fandt det utroligt interessant for det sætter litteraturen på spidsen – for hvad er litteratur egentlig? Jeg udvalgte et citat, som i kan læse øverst oppe, som jeg hæftede mig ved under læsningen – for det er jo rigtigt. Vi kalder visse ting litteratur og andre ting fortjener ikke samme mærkat. Men igen; hvad er litteratur? – og hvem er det, der vælger hvad der er litteratur og hvad der ikke er? Hvem der vælger hvad der er godt og ikke er godt? Litteratur er en smagssag, bøger læses forskelligt fra person til person – så hvorfor får visse bøger priser mens andre gemmes væk?
Derudover kan man også se på de forskellige komitémedlemmer – udvælgelsen har i hvert fald ikke gået ret for sig.

Hvis i skulle være i tvivl så anbefaler jeg i den grad bogen. Jeg har fået så mange spørgsmål og tanker som flyver rundt i hovedet – og inspiration til forskellige indlæg. Jeg har fået et nyt syn på litterære priser og jeg har fået et sjovt indblik i hele processen omkring priserne. En sjov fortælling som fængsler dig! Du bliver færdig med bogen med et smil på læben og ønsker mere. Jeg har allerede lyst til at genlæse den.

 

Den store pris af Edward St. Aubyn. Udgivet af Gad i november 2016. Modtaget til anmeldelse fra forlaget. Orig. titel; Lost for Words. Orig. udgivet i 2014. 266 sider. 4.5 ud af 5 stjerner. 
Køb bogen på saxo og plusbog

2 Replies to “Den store pris af Edward St. Aubyn”

  1. Fin anmeldelse – er blevet nysgerrig efter at læse den 🙂

    1. Tak Gitte! Jeg synes uden tvivl at du burde læse bogen, et fantastisk værk efter min mening 🙂

Skriv et svar

CommentLuv badge