Den magiske sten af Sissel Moody

*Reklame. Anmeldereksemplar modtaget fra forlaget og forfatteren selv.

Den magiske sten af Sissel Moody udkom første gang i 2017 og har siden fået et nyt omslag af Mette Breth og så vidt jeg ved ændret en smule og udkommet igen her i 2019. Jeg sagde oprindeligt nej til et anmeldereksemplar, men i denne omgang tillod tiden et ja. Historien er fin, men den har sine problemer og jeg er ikke sikker på hvorvidt jeg læser videre i trilogien.

Den magiske sten er første bog i en trilogi, Forbandelsen over Laitana, og følger Linea som er den eneste der kan redde Laitana fra forbandelsen. Linea bor her på jorden med sin familie som består af; mor og far, plejesøsteren, Naja, og tvillingebrødrene, Martin og Mikkel. En dag bliver hun kontaktet af Lurany fra Laitana som fortæller hende at de har brug for hendes hjælp og hvorvidt hun har mod på det.
Familieelementet er rigtig fint og jeg nød at familien er så stor en del af historien og betyder så meget, problemet er dog at karaktererne er ret flade og det er umuligt at kende forskel på Martin og Mikkel. Linea har altid været optaget af fantasien og alt hvad det indebærer og har i den forbindelse gået til psykolog i en rum år da hun var yngre, og selvom hun nu er 17 nævner moren det stadig for hende at hun nok er lidt for optaget af fantasien – hun læser en del fantasy og tegner fantastiske skabninger – og måske skal hun til psykolog igen. Lineas forhold til sin mor var enten godt eller dårligt, der var scener hvor jeg virkelig nød deres forhold og andre hvor det var direkte forfærdeligt og jeg havde svært ved at forene de to. Naja hoppede også fra den ene pol til den anden i forhold til hendes opførsel og forhold med Linea og familien. Det endte med at efterlade mig med en følelse af at det ikke var gennemført på grund af at det var så inkonsekvent.

Linea er 17 år gammel og hendes nye vennekreds i Laitana er også 17-18 år gamle. Vennekredsen består af Viola, Nuga, Sim og Timi som også er hendes følge i rejsen gennem Laitana for at finde den magiske sten. Igen var karaktererne ret flade – selvom vennekredsen er en del mere udført end familien. Bogen er anbefalet til 12+, og jeg synes at karaktererne ville have bedre af at være i samme aldersgruppe, for jeg synes ikke at de opførte sig som ældre teenagere. Historien føles skrevet til et yngre publikum end karakterernes alder giver udtryk for. Specielt Linea føles langt yngre end sine 17 år som til tider havde voldsomme humørsvingninger og at løbe væk fra de andre i en verden som du ikke kender er for mig et tegn på umodenhed og en yngre teenager. Hvis de havde været 12-14 år havde meget af det givet langt bedre mening for mig.

Mine første betænkeligheder begyndte egentlig ved prologen og jeg fik på ingen måde svar på de spørgsmål den gav mig. Prologen præsenterer nemlig en karakter kaldet Hassan Villan som kommer fra det gamle Laitana som styrede landet med mørk magi. Ingen andre karakterer har lignende navne, og tilfældigvis er en af de største, mørke troldmand givet et mere østligt navn. Jeg snakkede med kæresten om det for jeg kunne ikke helt beskrive hvorfor det gik mig på, men vi kom egentlig frem til at det er fordi det kan virke en smule fordomsfuldt eller racistisk. Jeg forventer på ingen måde at det er baggrunden bag, men det var for mig den vibe det gav. (Sissel Moody, forfatteren, bekræfter også at det på ingen måde var hensigten og vil gerne notere at hun ikke er racist.) Hassan bliver dog ikke nævnt igen efter prologen, hvilket jeg er lidt ked af, da jeg havde håbet at få en afklaring på det hele.

Den magiske sten har fået tre stjerner af mig, hverken mere eller mindre. Desværre var det ikke en ny favorit, og selvom jeg havde diverse problemer med den, så skulle jeg på intet tidspunkt tvinge mig igennem den og blev egentlig færdig på blot to dage. Der er en del fokus på at udfolde selve Laitana, hvilket jeg er glad for da det er fantasy og derved en ny verden at opleve, men det er lidt på bekostning af karaktererne som føles flade.
Den magiske sten (Forbandelsen over Laitana, #1) af Sissel Moody. Udgivet af Forlaget Klippe i marts 2019. Modtaget til anmeldelse af forlaget og forfatteren. Orig. udgivet i 2017 af forlaget Solvind. 505 sider. 3 ud af 5 stjerner.

Skriv et svar

CommentLuv badge