Den første person og andre historier af Ali Smith

Den første person og andre historier er mit første møde med Ali Smith. Efter at have fulgt Lauren fra Reads and Daydreams på youtube i noget tid, og derved har hørt en masse om Ali Smith, har jeg været interesseret i hendes værker. Hun skulle eftersigende have været populær i mange år, men som den uvidende bibliofil jeg er, havde jeg faktisk ikke hørt om hende før i år.

Den første person og andre historier er, som titlen hentyder, en novellesamling. Ud af de 12 historier er den første helt klart min store favorit. For at følge temaet fra min anmeldelse af Udvalgte historier af Fay Weldon er denne fantastiske novelle også inspireret af litteraturen.
Historien hedder En kort sand historie og følger en kvinde på en café. Hun overhører 2 mænd ved et nærliggende bord snakke om hvad forskellen på romanen og novellen er. Jeg tænker tit tilbage på den, da det nu er et stykke tid siden jeg har læst den, og jeg synes stadig den er fantastisk. Jeg elsker dog også størstedelen af det som har med litteratur at gøre, så litteratur der omhandler litteraturen er lige min kop te. Jeg har markeret et langt stykke hvor der bliver snakket om hvad X siger en novelle er, fx:

 

William Carlos Williams siger at novellen, der fungerer ligesom når man stryger en tændstik i mørket, er den eneste ægte måde at beskrive det flygtige, det brudte og på en og samme tid det hele som folks liv er.

 

Disse passager, eller hvad man nu skal kalde dem, har helt klart fået mig til at se på novellen på en ny måde. Jeg har aldrig været den store elsker af noveller men jeg prøver virkelig. På dette tidspunkt, efter flere noveller og -samlinger har jeg kun fundet 2 jeg ikke kan slippe, En kort sand historie er den ene.

Billede 16-08-2016 08.44.28

De andre noveller i samlingen er heller ikke dårlige, Den første person og andre historier er helt klart en novellesamling som ligger højt på min liste. Det gjorde det også meget bedre at jeg efter at have læst samlingen fandt ud af at Christina Leonora Skov, som jeg er meget stor fan af, betegner denne samling som hendes favorit ud af de fem Ali Smith har skrevet.

Blandingen af noveller er ret pudsig, fx;

  • Der er en mystisk historie om et spædbarn som bliver efterladt i folks indkøbsvogne
  • En historie som bedst kan beskrives som klaustrofobisk
  • En kvinde møder hendes teenage-jeg i en tredje efter at være blevet kysset af en anden kvinde hun knap nok kender
  • En sidste novelle spinder to operaer sammen

Dog er ingen af novellerne, som nævnt, dårlige. For mig er det ofte kun en enkelt novelle jeg egentlig nærer følelser for, eller overhovedet ingen. Det er en af de første gange hvor jeg har været fascineret af hver eneste novelle, og de meget anonyme titler – og det kommer fra en som ikke er den store fan af noveller. Jeg er forbløffet over Ali Smith og det er ikke et spørgsmål om hvorvidt jeg har tænkt mig at læse mere af hende, men hvornår.

Nu hvor jeg bladrer bogen igennem igen, som jeg altid gør under anmeldelser, fandt jeg et citat som havde gemt sig allerbagerst i bogen. Det er helt fantastisk og jeg er så forelsket i det. Så smukt og enkelt, og det er det jeg vil efterlade jer med;

 

Du er ikke den første til at få mig til at grine. Du er ikke den første person jeg nogensinde har fået til at grine. Du er ikke den første person punktum. Men du er den eneste lige nu. Vi er den eneste lige nu. Og det er nok, ikke?

 

Den første person og andre historier af Ali Smith. Udgivet af Tiderne Skifter i august 2016. Modtaget til anmeldelse fra forlaget. Orig. titel: The first person and other stories. Orig. udgivet i 2008. 213 sider. 4 ud af 5 stjerner. 
Køb bogen her; saxo og plusbog

Skriv et svar

CommentLuv badge