Den, der lever stille af Leonora Christina Skov

Anmeldereksemplar fra forlaget.

Den, der lever stille er Leonora Christina Skovs nyeste værk som netop er udkommet. Denne udgivelse skiller sig dog ud fra hendes andre bøger, da det er hendes egen historie. Det er historien om unge, ensomme Christina fra Helsinge som vokser op med en mor der ikke viser den største interesse og en far som støtter moren fremfor Christina. Det er også historien om hvordan hun overlevede efter at springe ud og blive afskåret fra familien, hvordan hun formåede at skabe sit eget liv fra ruiner og hvor hårdt det var at se moren sygne hen og stadig ikke have fået et ordentligt forhold til hende. Den, der lever stille er historien om hvordan den Leonora vi kender blev til, og jeg er kun blevet gladere for Leonora Christina Skov efter at have læst bogen. Jeg har ikke lyst til at fortælle forfærdeligt meget om bogen, for den fortæller ærlig talt sig selv og den fortjener at stå alene som det fantastiske stykke litteratur den er.

Jeg har kun læst én af hendes andre bøger, Hvor intet bryder vinden, men hun har været en stor favorit lige siden. Jeg har aktivt fulgt med i hendes skriveprocess på instagram og jeg var fuldstænding starstruck da jeg mødte hende til Bogforum i 2016. Leonora Christina Skov er en kvinde jeg ser op til af så mange grunde og at få lov til at læse hendes historie har ærlig talt været en ære. At jeg fik den som en fantastisk overraskelse fra forlaget og hende selv gør kun oplevelsen endnu bedre. Jeg er så glad for at jeg kender hende bedre nu end før og jeg ser frem til at begrave mig i resten af hendes forfatterskab. Leonora ville ikke være hvem hun er idag uden hendes forhistorie og jeg er glad for at kende den og hende bedre.
Selvom jeg kun har læst den ene af hendes bøger har jeg ikke været i stand til at slippe hende siden jeg opdagede hende tilbage i begyndelsen af 2016. Hun er grunden til at jeg lærte om feminisme og opdagede at jeg selv er feminist. En stor del af min personlige udvikling gennem de sidste to år, er kickstartet af hende og det er jeg evigt taknemmelig for.

Bogen er markeret som en roman fremfor en selvbiografi, da det er Leonoras historie. For hende er alt i bogen virkeligt, kun et par navne er ændret, men ellers er alt erindringer fra hendes side.

 

Bare fordi det var sket i virkeligheden, betød det ikke, at det havde sin eksistensberettigelse i en bog, der skulle have fremdrift og en tydelig hovedhistorie. Hvis den her bog skulle fungere, kunne jeg allerede se, at jeg ville blive nødt til at skrive længere forløb sammen, reducere hele år til bisætninger, udskrive vigtige personer og stramme dialogerne, og jeg svedte allerede.

 

Det fungerer dog utrolig godt og selvom jeg engang imellem var overrasket over de store hop gennem tiden, var det en fryd at læse Leonoras historie. Måden Leonora fortæller sin historie på er fantastisk, det føles umådelig naturligt at begynde med grunden til at hun fik skrevet den og dernæst tage den fra starten. At vi også får skriveprocessen med og de bagvedliggende tanker gør kun bogen bedre.

Jeg kunne ikke lade være med at smile da vi kom til stykket hvor Leonora møder Annette, for det er tydeligt at hun forelskede sig ved første blik og deres forhold er så inspirerende. Jeg holdte vejret hver gang hendes mor eller far var tilstede, for jeg var bange for at jeg med mit åndedrag udløste de forfærdelige episoder som Leonora var udsat for. Jeg havde lyst til at kramme unge Christina som næsten var helt alene i verden som 21-årig og jeg klappede i hænderne da vi ramte hendes succes. Jeg var yderst påvirket af Leonoras historie hele vejen igennem og til tider blev jeg nødt til at tage pause for at få følelserne i ro igen.

Jeg har nydt at lære Leonora bedre at kende og jeg synes det er interessant at vi nu ved hvad der ligger bagved facaden. Jeg kan ikke sige andet end; læs den.

 

Den, der lever stille af Leonora Christina Skov. Udgives af Politikens forlag  d. 11. januar 2018. Modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget. 372 sider. 5 ud af 5 stjerner. 

One Reply to “Den, der lever stille af Leonora Christina Skov”

  1. Eiiijh, jeg venter på at få den hjem. Jeg glæder mig enormt meget!

Skriv et svar

CommentLuv badge