De dør begge til sidst af Adam Silvera

Anmeldereksemplar fra forlaget.

De dør begge til sidst er Adam Silveras nyeste bog som udkom i efteråret. Jeg har indtil videre læst alle hans bøger, de 3 der er udkommet indtil videre, og denne er uden tvivl min favorit. De dør begge til sidst foregår i en virkelighed hvor Dødsrådet ringer for at meddele at du vil dø i dag, hvornår eller hvordan ved man ikke, men inden for 24 timer. Vores to karakterer; Mateo og Rufus møder hinanden gennem Sidste Ven-app’en og de beslutter sig for at holde hinanden med selskab indtil de hver især skal dø. Selvom man ved hvordan historien ender er det svært ikke at fælde en tåre eller som det mindste blive rørt.

De dør begge til sidst begynder med et brev fra Adam Silvera, som han ikke selv vidste var med i den danske udgave. Brevet er en opfordring til at man skal leve livet;

 

Jeg tror fuldt og fast, at vi skal leve vores liv så snart som muligt og så godt, som vi kan, for i modsætning til karaktererne i den her bog ved jeg ikke, hvor lang tid jeg har tilbage i det her univers. Og det gør du heller ikke. Så vent ikke for længe med at blive den, du gerne vil være – uret tikker.

 

Med vild kærlighed,

Adam Silvera

 

Adam Silvera er umådelig inspirerende og bare en fantastisk person. Man kan mærke hans passion i hans bøger, og denne føles langt mere personlig end hans tidligere bøger, selvom denne faktisk er skrevet på mindre erfaring.

Jeg har længe set frem til De dør begge til sidst, for den har sagt mig langt mere end hans to andre bøger – selvom jeg også har nydt dem. Jeg er dog vild med idéen med Dødsrådet og at vide hvornår ens tid er inde. Adam Silvera har for vane at skrive en virkelighed vi kender med et strøg af noget ukendt selvom det stadig passerer som realistisk fiktion. De dør begge til sidst er ikke en undtagelse og jeg synes han har klaret denne langt bedre end Den dag jeg glemmer som var hans debut.

Et afsnit jeg bed særligt mærke i, og som blot får mig til at prise Silvera mere, er nær slutningen. En anden karakter, Deirdre, skriver nemlig en novelle i en parallelverden hvor der er noget der hedder Livsrådet, fremfor Dødsrådet, og som giver besked om hvornår ens kære bliver reinkarneret. Det er knap en side, så egentlig ikke det store i forhold til resten af bogen, men jeg er vildt forundret over ideen.

Adam Silvera er selv homoseksuel og bogen er derfor en own-voices bog da Mateo er homoseksuel og Rufus biseksuel. Adam Silvera skriver fantastiske kærlighedshistorier som er ulig noget andet jeg har læst. Romancen eller flirt er nemlig langt i baggrunden mens karaktererne lærer hinanden at kende uden at være trukket i langdrag. Mateo og Rufus’ historie føles autentisk og det venskab de når at få inden da er mindst lige så smukt som det forhold der kommer ud af det. Jeg heppede på de to og håbede da uden tvivl at de ville finde sammen inden det var for sent. Jeg havde også håbet at der var en vej ud af døden, men jeg tror også det har gjort historien langt bedre at vi ved hvordan den ender. Man sidder ikke og er nervøs eller bange for hvad der sker, for man ved at de ikke overlever. Der er uden tvivl noget om det spoiler paradoks.

Jeg er på ingen måde i tvivl om at bogen anbefales vidt og bredt – bare husk kleenex!

 

De dør begge til sidst af Adam Silvera. Udgivet af Gyldendal i november 2017. Modtaget til anmeldelse fra forlaget. Orig. titel; They Both Die at the End. Orig. udgivet i september 2017. 319 sider. 4 ud af 5 stjerner. 

Skriv et svar

CommentLuv badge