Dage med mildhed, modgang og mirakler af Hella Joof

*Reklame* Anmeldereksemplar fra forlaget.

Dage med mildhed, modgang og mirakler er Hella Joofs nyeste bog – som hun har skrevet alene, ellers udkom *Bryster skal hoppe når man hikker nemlig også her i efteråret, som hun har skrevet i samarbejde med Karen Thisted. Efter at have lyttet til Papmaché-reglen af hende har jeg været interesseret i alt hvad hun udgiver og Dage med mildhed, modgang og mirakler var derfor længe ventet. Desværre var jeg ikke nær så glad for den som jeg var for Papmaché-reglen.


almanak, efemerider, årlig udgivelse, som indeholder en fortegnelse over årets dage med oplysninger om kalendariske og astronomiske forhold; ofte med tillægsstof i form af artikler af praktisk, faglig eller litterær karakter. Ældre almanakker indeholdt tillige omfattende astrologiske forudsigelser.

Gyldendal – Den Store DanskeDage med mildhed, modgang og mirakler er ikke en traditionel bog, men en almanak og selvom der står lidt til hver af årets dage, så fik jeg ikke nær så meget Joof som jeg havde håbet. Jeg skrev også i 10 bøger før 2019 at jeg håbede at nogle af hendes kalenderdage ville inspirere mig til indlæg af forskellig art og jeg synes ikke der kom det store ud af det. Jeg har markeret meget få dage som nogle jeg kunne bruge eller havde lyst til at gemme, da nogle af dem føltes skrevet for at fylde dagene ud. Atterdag findes eksempelvis en 6-7 gange hvor der ingen skrift forefindes men blot et evighedstegn.
Bogen her er en del større end Papmaché-reglen med sine 478 sider og Hella Joof har selv tegnet de små tegninger eller illustrationer som findes i bogen. Jeg føler dog ikke at der er nok indhold, som jeg nævnte tidligere.

Mine favoritdage inkluderer

  • Ønskedag (d. 4. januar) som egentlig er der hvor vi finder ud af hvad vi ønsker af fremtiden og året der kommer. Jeg er lidt fan af at udskyde at lave mål og udfordringer for det kommende år indtil man lige har ladet det nye år falde en smule til ro – fremfor at vi gør alt for at reflektere og se fremad i den sidste uge af året.
  • Rosedag (d. 7. februar) hvor vi skal rose hinanden
  • Smertedag (d. 20. marts) hvor det handler om at acceptere den smerte man har, for den går ikke væk bare fordi man forsøger at ignorere den. Jeg lever med kroniske smerter og det var fint med en lille påmindelse om at det ikke er hvem jeg er eller at det skal ødelægge mit liv og alt det jeg kan.
  • Viljedag (23. juli) ikke nok med at vi skal finde viljen til at gøre forskellige ting skal vi også acceptere at ikke alt handler om vilje. Nogle gange er det selvaccept og disciplin.
  • Udmattelsesdag (d. 24. november) vi bliver nødt til at tage den med ro engang imellem. Vi behøver nødvendigvis ikke køre os selv til udmattelse, hvis vi blot husker på det.
  • I slutningen af november fandtes også en del læsedage som jeg uden tvivl satte pris på!


En af de bedste lektier fra Hella var dog hverdag hun skriver selv at da hun var ung levede hun for weekenderne hvor resten af ugen blot var noget som skulle overstås og det kan jeg egentlig godt se mig selv i selvom jeg forsøger ikke at gøre det. Hun har dog fuldstændig ret i at det er hverdage som der er flest af, og måske burde vi blive bedre til at finde glæden og overskuddet i hverdagene fremfor weekenderne, eller i hvert fald ikke kun i weekenden.

Dage med mildhed, modgang og mirakler er helt klart en bog af Hella Joof, men den levede bare ikke op til Papmaché-reglen for mit vedkommende.


Jeg har en kollega som har gemt bogen til det nye år, hvor hun vil læse dagens side, eller sider, hver dag og det kan jeg godt se ideen i – jeg har dog forsøgt noget lignende med andre bøger og det fungerer i første omgang ikke for mig, og jeg blev nødt til at få den læst og anmeldt indenfor en ordentlig tidsramme. Men jeg er spændt på at se hvad hun siger til den når hun tager den over et helt år.
Dage med mildhed, modgang og mirakler af Hella Joof. Udgivet af Gyldendal i oktober 2018. Modtaget til anmeldelse fra forlaget. 478 sider. 3 ud af 5 stjerner.

Skriv et svar

CommentLuv badge