Cinder af Marissa Meyer

Cinder er første bind i Lunar krøniken som er science fiction nyfortolkninger af klassiske eventyr. Cinder er tydeligvis en nyfortolkning af Askepot. Normalt forbliver nyfortolkninger i fantasy-genren, det er i hvert fald ikke ofte at de bevæger sig ud af den, så jeg var ret overrasket da serien viste sig at være science fiction. Jeg synes det er mega fedt at det er science fiction og jeg er spændt på at se hvad Marissa Meyer har fundet på i resten af serien. Jeg skal i hvert fald læse videre selvom Cinder ikke levede op til mine forventninger.

Jeg prøvede at læse Cinder første gang tilbage i 2013, flere gange endda, og jeg har prøvet en del gange siden. Det er dog ikke lykkedes at komme igennem bogen før nu. Det værste af det hele er, at jeg fik den læst på blot et par timer da jeg satte mig ned for at læse den denne gang. Jeg havde den endda med ud i køkkenet da jeg skulle lave mad så jeg kunne læse videre, af en eller anden grund havde jeg ikke lyst til at slippe bogen igen.

Cinder møder vi Linh Cinder, vores hovedperson, som også er en cyborg. Cinder er endvidere også mekaniker og møder i den forbindelse prins Kai. Cinder har et godt forhold til hendes ene stedsøster, Peony, mens Pearl og hendes stedmor er forfærdelige mod hende. Der er mange træk at finde i forhold til den originale fortælling om Askepot, men det er også interessant at se hvilke træk Meyer har tilføjet undervejs. Hun er nok en af de forfattere som bevæger sig længst væk fra den originale fortælling, jeg er i hvert fald ikke vant til så store afvigelser som hun har.
Handlingen finder sted i New Beijing i en fjern fremtid med robotter, cyborgs og en sygdom som dræber alle der får den. Det var interessant at se hvordan historien udfoldede sig i et mere østligt miljø. Jeg læser primært litteratur hvor handlingen finder sted i de mere vestlige egne – dog ikke med vilje – så det var fedt med et helt andet miljø end hvad jeg er vant til.

Jeg ved ikke hvorfor jeg havde en forventning om at bøgerne ikke ville være en fortløbende serie men individuelle historier som blot fandt sted i samme verden og at man engang imellem mødte de andre karakterer. Det viste sig i hvert fald ikke at holde stik da Cinder på ingen måde er en afsluttet historie i sig selv. For at få afslutningen bliver man i hvert fald nødt til at læse videre for at se hvad der sker. Det var lidt af en omvæltning men jeg er spændt på at se hvordan jeg har det med de næste par bøger.

Cinder var ikke nær så god som jeg havde forventet. Måske har jeg bygget den op under al min venten eller måske har jeg bare fået høje forventninger efter at have læst og elsket Heartless af Marissa Meyer. Det kan også være at det er fordi det er hendes debut og at hun bare er vokset siden. Jeg er i hvert fald ked af at jeg ikke nød bogen i det omfang jeg havde forventet og håbet på. Som nævnt i begyndelsen af anmeldelsen har jeg stadig planer om at læse videre i serien. Jeg krydser fingre for at de bliver bedre undervejs.

 

Cinder (Lunar krøniken, #1) af Marissa Meyer. Udgivet af Høst & søn i november 2016. Modtaget til anmeldelse fra forlaget. Orig. titel; Cinder (The Lunar Chronicles, #1). Orig. udgivet i 2012. 365 sider. 3 ud af 5 stjerner.
Køb bl.a. bogen på saxo og plusbog

Skriv et svar

CommentLuv badge