At se lyset af Jay Asher

Gave fra Politikens forlag.

At se lyset er Jay Ashers nyeste værk og min anden læste bog af ham. Jay Asher er nemlig også forfatteren bag Døde piger lyver ikke eller Thirteen Reasons Why som i foråret udkom som serie på Netflix! At se lyset er den fineste julefortælling om Sierra og hendes familie, som ejer en juletræsplantage i Oregon. Hver jul tager de til Californien for at sælge deres juletræer, hvor Sierras forældre mødte hinanden i tidernes morgen. Denne gang møder Sierra Caleb, som har noget af et ry i byen. Jeg læste den tilbage i november og den spreder uden tvivl julestemning.

Jeg nød at opleve Sierra og Calebs forhold, selv om jeg bliver nødt til at indrømme at Calebs karakter blev for meget til tider. Calebs ry i byen har en hel del at sige i deres forhold, og selvom Sierra forsøger, og lykkes, med at se ud over hans ry og lære ham ordentligt at kende, så har Caleb svært ved at se bort fra det.
Jeg er vant til at vi i de mere romantiske ungdomsbøger går igennem den samme tidslinje hvor der på et eller andet tidspunkt opstår et problem. I At se lyset var der dog for det meste et underliggende problem og det større problem var hurtigt overstået da det var tid. Jeg har i lang tid prøvet at finde ud af hvad jeg egentlig synes om det, og jeg er ikke helt sikker. På sin vis gjorde det underliggende problem at Sierras karakter havde mulighed for at skinne igennem og derved vise hvor stærk en karakter hun egentlig er. Jeg er også glad for at det store problem var overstået i løbet af en side eller to. Det underliggende problem gjorde dog også at man ikke fik den fulde oplevelse af Sierra og Calebs forhold, og Calebs usikkerhed var på grænsen til irritation engang imellem. Alt i alt nød jeg dog bogen.

Selvom jeg har en del ambivalente følelser om bogen er de primært positive, for den spredte en del juleglæde og -stemning hos mig. Jeg elsker at historien finder sted i december og omringet af juletræer. Kærlighedshistorier og jul er nærmest uadskillelige og altid et godt match, så det er svært ikke at nyde historien. Der er for mig ingen tvivl om at den er værd at anbefale og læse, selv med de problemer den har.

At se lyset er uden tvivl en af de bøger man skal forberede sine kinder til, hvordan ved jeg ikke helt, men de skal i hvert fald være forberedt på kramper af alt for mange smil og grin. Læses skal den dog.

 

At se lyset af Jay Asher. Udgivet af Politikens forlag i november 2017. Modtaget som gave fra forlaget. Orig. titel; What Light. Orig. udgivet i 2016. 270 sider. 4 ud af 5 stjerner.

Skriv et svar

CommentLuv badge