At læse hele forfatterskaber

En tanke jeg stødte på mens jeg lavede mad den ene dag, er læsningen af hele forfatterskaber. Jeg er personligt rigtig glad for en håndfuld forfattere, og for blot et år siden havde jeg den idé om at når man elskede en forfatter læste man automatisk hvert eneste værk de nogensinde har skrevet – det var nærmest et krav. Jeg er siden kommet på bedre tanker, for selvom jeg knuselsker Sarah J. Maas’ A Court of Thorns and Roses serie – begge bøger har været kåret som årets bedste bog, af mig, i 2015 og 2016 – så er jeg ikke fan af hendes A Throne of Glass serie. Førhen ville jeg bare have læst de bøger, uanset hvor glad jeg var for dem eller ej. Jeg er glad for at jeg har indset at det ikke er nødvendigt selvom hendes andre bøger står så højt på min læste.

På billedet ovenover kan i se en del af Ali Smiths værker, og jeg har faktisk kun læst en enkelt af dem indtil videre. Jeg gik helt amok med at få fat i hendes bøger fordi de lyder så interessante, og fordi jeg havde hørt godt om hende. Jeg fortryder det på ingen måde, men det er et andet problem når det kommer til forfattere; hvis du har været glad for 1 en af deres bøger kan man godt komme til at købe de næste par bøger – eller hvis man har hørt godt om en forfatter! Det sker i hvert fald relativt ofte i mit tilfælde.
Jeg har faktisk også købt størstedelen af Virginia Woolfs forfatterskab og indtil videre har jeg læst 2 skønlitterære værker og 1 essay af hende. Igen, det var en lille ting der gør det og så tager det overhånd derfra. Jeg har dog stadig planer om at få læst hendes forfatterskab, dog over en længere periode.

Den eneste forfatter hvor nye udgivelser er på auto-buy listen – og jeg rent faktisk får bøgerne købt og læst – er J.K. Rowling . Da The Casual Vacancy kom ud var jeg nok for ung til fuldt ud at nyde bogen, og den er derfor på ‘skal genlæses’-listen! Jeg har dog et eksemplar af hver eneste bog hun har udgivet indtil videre, og jeg har læst størstedelen af dem!
Patrick Ness er i princippet også på listen, men det er ofte hvis jeg finder bøgerne billigt eller modtager dem til anmeldelse at jeg får dem købt eller skaffet. Jeg elsker Patrick Ness som person og A Monster Calls er en af de bedste bøger jeg nogensinde har læst. Jeg elsker dog ikke hans andre bøger nær så meget som A Monster Calls og efter skuffelsen over hans Chaos Walking trilogi er jeg meget påpasselig med hans bøger.
Leonora Christina Skov har jeg svært ved at placere. Jeg anskaffede Elitefeministerne da hun postede et billede af den på instagram og det viste sig at hun havde skrevet et af essayene i bogen. De røde sko er også på listen over bøger jeg skal have fingrene i, og den er hun forkvinden for. Jeg elskede endvidere også Hvor intet bryder vinden men jeg er efterhånden bange for at blive skuffet. Uanset hvad, skal jeg dog have fat i den biografiske roman/bog hun er i gang med at skrive i øjeblikket! Jeg elsker Leonora Christina Skov som person og forfatter, men jeg er så bange for at blive skuffet hvis jeg læser hendes andre værker. Det vil dog ikke ændre på mit syn på hende, så måske skal jeg bare springe ud i det?

Jeg snakkede for nylig med en ældre kvinde til et arrangement hvor hun fortalte mig at hun ind imellem sætter en hel måned af til én forfatter og så læser hele eller størstedelen af deres forfatterskab. Selvom jeg finder dette utrolig interessant er det ikke noget jeg kunne drømme om at gøre, specielt ikke hvis det er en forfatter jeg er glad for – jeg skulle gerne strække deres værker over så lang en periode som muligt.

Det jeg egentlig ville sige med dette indlæg er, at man ikke skal føle sig presset til at læse hele forfatterskaber bare fordi man er glad for en eller flere af en forfatters bøger. Det giver ikke blot forventninger til de forfatterens andre bøger, hvilket ikke altid er helt fair, og man skal heller ikke presse sig selv til at læse bøger man ikke er interesseret i. Nogle gange er det de tidligere værker, andre gange er det forfatteren som person der får dig til at ville læse videre i deres forfatterskab. Jeg synes dog bøgerne skal vurderes individuelt – selvom dette er svært at praktisere – læs bagsiden, er man interesseret? Hvis ja, så læs den da! Hvis nej, så er det jo sådan det er. Man er dog sikker på at man elsker skrivestilen, så det er jo et plus.
Man skal heller ikke føle sig presset til at kunne lide deres andre bøger, hvilket er en situation man godt kan finde sig selv i.
Jeg prøver at lytte til mig eget råd, hvilket er grunden til at jeg ikke har købt hvert eneste værk Leonora Christina Skov indtil videre har udgivet, det er dog svært!

 

Har i nogle forfattere hvor i umiddelbart tænkte at i skulle læse hele deres forfatterskab men fandt ud af at det ikke var sagen? Læser i hele forfatterskaber eller er det ikke noget i tænker over?

 

Den første person og andre historier af Ali Smith er modtaget til anmeldelse fra Tiderne Skifter, anmeldelsen kan findes her. Resten af bøgerne er købt fra egen lomme. 

12 Replies to “At læse hele forfatterskaber”

 1. Spændende indlæg!

  Jeg har sat mig for at læse Chimamanda Ngozi Adichies komplette forfatterskab (hvilket er en seriøs mængde, når man medregner klummer, essays og short stories). Jeg gør det udelukkende for min egen skyld, fordi jeg ofte føler mig beriget efter at have læst hendes ord. Feminismen ligger altid og lurer mellem linjerne, og det er jeg vild med. Og så har jeg altid haft en forkærlighed for litteratur, der enten foregår i Afrika, eller er skrevet med et afrikansk perspektiv.

  God weekend! 🙂

  1. Det er jeg glad for at du synes Maria! 🙂

   Den tanke har også strejfet mig, men indtil videre er det kun blevet til hendes to feministiske essays. Jeg synes det er en fin idé og noget jeg ville ønske jeg kunne gøre. Jeg håber du nyder hver eneste bog.

   God weekend til dig også, og forhåbentlig fyldt med gode bøger.

 2. Virkelig godt indlæg. Det er en god beskrivelse af, hvordan man kan udvikle sig som læser :). Og jeg kan udmærket godt sætte mig ind i at føle mig forpligtet til at læse flere eller alle bøger af en forfatter, enten fordi jeg har kunnet lide den første bog jeg læste af dem, eller at jeg af en anden grund føler, at jeg skal være loyal overfor den forfatter. Men det er godt at lære at give slip på den pligtfølelse 🙂
  Indlægget fik mig også til at tænke på noget andet: Hvor meget skal/vil man vide om en bog, før man køber den? Og hvad med muligheden for at låne i stedet?

  1. Tak Lea!
   Jeg er glad for at jeg ikke er alene om alle mine tanker, det gør mig blot mere glad for at jeg endelig har fået sat ord på dem 🙂

   Ja! Det er også nogle tanker jeg har gået med i noget tid og jeg fifler lige nu med et indlæg omkring køb vs. lån i forhold til bøger.

 3. Jeg “gemmer” tit bøger, hvis jeg virkelig elsker en forfatter. Jeg har f.eks. ikke læst alle Jane Austens bøger endnu, og det er udelukkende fordi, at jeg ikke kan overskue, at jeg en dag har læst alt, hvad hun har skrevet. Det er bare lidt vemodigt. Men jeg kan virkelig godt lide tanken om, at man har læst et helt forfatterskab. 🙂

  1. Åh ja, Austen skal tages i bidder så man har noget læsning i længere tid – og det samme med Virginia Woolf! Jeg kan se mig selv i det du siger, alt for meget måske, men vi må huske ikke at ‘gemme’ dem for meget så vi til sidst ikke får dem læst.

   Det var jo egentlig det der satte hele indlægget igang, for selvom tanken er rar så er det ikke nødvendigvis rart at gøre eller noget man skal forcere 🙂

 4. Jeg tror, det kommer meget an på forfatteren for mig. Jeg har faktisk læst et helt forfatterskab ind til videre, nemlig Charles Dickens – over sidste år læste jeg de romaner, jeg ikke havde læst før. Og jeg arbejder på at læse alle Jane Austens værker, Brontë-søstrene og Shakespeare. Man kan på en måde godt sige, at jeg har læst i hvert fald hovedparten af Arthur Conan Doyles forfatterskab, dengang jeg læste alle 60 historier om Sherlock Holmes. Men som regel lader jeg bogen bestemme, frem for forfatterens navn. Det er nogle spændende tanker at gøre sig!

  1. Det var da også noget af en mundfuld med Dickens! Det tror jeg desværre aldrig jeg vil få mig til men det er virkelig stærkt gået. Du har nok mere mod på det end jeg har, det lyder i hvert fald sådan.
   Jeg skal dog havde læst Austen og Sherlock Holmes – jeg har alle værkerne på reolen så det er bare at komme igang.

 5. Virkelig interessant indlæg!

  Jeg bliver selv hurtig bidt af en forfatters værker og selv om jeg ikke elsker alle bøgerne ubetinget, så ender jeg oftest med at have købt en ordentlig stak bøger hjem, skrevet af den gældende forfatter.
  Jeg har gjort det med Sarah Dessen, hvis bøger om kærlighed og ungdommens udfordringer jeg var komplet opslugt af i en periode.
  Neil Gaimans magiske, spøjse og fantastiske fortællinger tog hånd om mig og Colleen Hoover bliver ved med at banke mit forsvar ned, for at bygge det op på ny igen. Det er sjovt, at blive bidt af forfattere på den måde – især fordi jeg som regel ikke tænker over det nær så meget.

  1. Tak Malene!
   Det er, som nævnt, også et problem jeg har – og det er ofte ubevidst. Det kan dog være at man bliver mere bevidst om det som tiden skrider frem?

 6. Jeg har selv tænkt meget over det i forbindelse med Leonora Christina Skov. Jeg har læst “Champagnepigen”, som jeg slet ikke kunne lide og “Hvor intet bryder vinden”, som jeg kun var semi-glad for. Alligevel har jeg både “Silhuet af en synder” og “Rygsvømmeren” stående på min reol og er faktisk nysgerrig efter at læse dem. Og, som dig, skal jeg klart også have fingrene i hendes nye selvbiografiske udgivelse, når den kommer. Men hvorfor bliver jeg ved? Jeg tror, det er fordi, jeg simpelthen så godt kan lide hende som person. Hun er så nærværende og interessant et menneske, at jeg bare hænger ved. Oh well 😀

  http://litcomprime.com

  1. Jeg elsker også Leonora Christina Skov, som sagt, selvom jeg kun har læst et af hendes værker. Det er fedt at vide at jeg ikke er den eneste som har så høje tanker om hende! 🙂

Skriv et svar

CommentLuv badge