Aru Shah og tidens ende af Roshani Chokshi

*Reklame. Anmeldereksemplar fra forlaget.

Aru Shah og tidens ende er første bog i en ny middle grade-serie kaldet ‘Pandava kvartetten’ (*Pandava Quartet). Serien følger 12-årige Aru som bor på Museet for Indisk Kunst og Kultur med sin mor og har tydelige rødder i hinduistisk/indisk mytologi. Jeg nød hver eneste side i bogen og jeg kan slet ikke få armene ned, for den er ærlig talt fantastisk. Uden tvivl en bog der skal anbefales vidt og bredt – specielt til målgruppen. Filmrettighederne er også solgt så forhåbentlig får vi en filmatisering på et tidspunkt.

Bogen blev originalt udgivet under Rick Riordans, forfatteren til bl.a. Percy Jackson bøgerne, imprint og den minder til dels om specifik Percy Jackson bøgerne. Jeg må dog indrømme at jeg i stor grad foretrækker Aru Shah og tidens ende over Percy Jackson og jeg er så glad for at en bog som denne er udkommet til den målgruppe.


Måske er det bedre at blive betragtet som fiktion end helt at blive slettet fra folks erindring. …”Aru tænder den forbandede lampe på museet efter at have bakket sig selv ind i et hjørne med sine løgne eller livlige fantasi. Hun vækker dermed Den Sovende hvis opgave er at vække Shiva – Ødelæggelsens Gud. Tiden begynder dog også langsomt at gå i stå og det er en kamp mod tiden at redde verden. Aru er dog ikke alene, Mini, hendes sjælsøster er dog med hende og gennem bogen udvikler de et helt specielt bånd som er hjertevarmende at overvære. Der er ikke et eneste kedeligt øjeblik i bogen, og du bliver introduceret til mytologien og karaktererne som historien forløber for Aru tænder allerede lampen i løbet af de første 20-30 sider. Det er en bog med gang i og jeg tænker at det er utrolig ideelt til læsere som evt. har svært ved at blive fanget af bøger.

Det er min første bog af Roshani Choksi og jeg skal i hvert fald læse mere fra hende. Der er feministiske undertoner i bogen og jeg elsker kommentarerne med heltinder fremfor helte. Jeg nød dog i det hele taget bare at følge Aru og Minis historie som jeg læste over tre gange da jeg ikke havde lyst til at slippe historien.


Heltinder er ofte Døden Riges værste mareridt. De kommer altid bare brasende og svinger rundt med stumper af metal, mens de forlanger alle mulige ting. De har overhovedet ingen manerer.”

“Undskyld mig!” sagde Aru. “Hvad så med helte? Jeg er sikker på, at de er fuldt ud lige så slemme som heltinder.”

“Det var ment som en kompliment! Helte har sjældent mode til at kræve noget som helst. Som regel begynder de bare at surmule, indtil en eller anden magisk hjælper får ondt af dem og gør arbejdet for dem, mens de selv høster hele fortjenesten.”Aru og Mini har også en magisk assistent, mentor, rejsekammeret eller komisk indslag i form af en due som de kalder Boo. Der er selvfølgelig mere til Boo end hvad vi lige ser, men han er muligvis mit yndlingsindslag i hele bogen. Boo er sarkastisk og kan slet ikke håndtere to piger på kanten af at være teenagere. Mini er neurotisk og afslutter mange sætninger med ‘det kan man dø af’ mens Aru er utålmodig men modig. Deres lille gruppe er muligvis en af de bedste grupper jeg har mødt i middle grade-genren og Roshani Choksi har formået at finde det jeg har følt andre middle grades har manglet for mig og proppet det i bogen for jeg er endt med at give den 5 stjerner. Jeg grinede hele vejen igennem bogen og jeg knuselskede de komiske indslag fra Boo men også hans omsorg for pigerne. Det var vidunderligt at overvære Aru og Minis forhold udvikle sig, for de er ikke helt overbeviste om makkerskabet i begyndelsen men de finder til sidst ud af at deres forskelligheder gør dem stærkere og at de har mere til fælles end hvad de lige går og tror.

Aru Shah og tidens ende er nok min yndlings middle grade nogensinde og der er ingen tvivl om at jeg skal læse videre i serien. Jeg håber i den grad at forlaget også oversætter de næste bøger så de kan komme ud til et dansk publikum og jeg kan dele dem med mine elever når jeg kommer så langt. Aru Shah og tidens ende er alt hvad jeg kunne ønske mig af en middle grade og jeg kan ikke anbefale den nok. Den kommer rundt om så mange temaer og den håndterer alt så urealistisk godt. Alt i alt en fantastisk bog som kun kan anbefales.
Aru Shah og tidens ende (Pandava kvartetten, #1) af Roshani Choksi. Udgivet af Straarup & Co. i maj 2019. Modtaget til anmeldelse af forlaget. Orig. titel; Aru Shah and the End of Time (Pandava Quartet, #1). Orig. udgivet i 2018. 379 sider. 5 ud af 5 stjerner.

Skriv et svar

CommentLuv badge