Antikkens etiske tradition af Troels Engberg-Pedersen

Anmeldereksemplar fra Akademisk forlag. 

Antikkens etiske tradition er en af de tungeste bøger jeg har læste i 2017 og uden tvivl den, som har været sværest at komme igennem. Troels Engberg-Pedersen gennemgår antikkens etiske tradition fra Sokrates til Marcus Aurelius. Jeg modtog bogen til anmeldelse i forbindelse med min eksamen i KLM i sommers og ideen var at læse bogen inden eksamen for at få større indsigt i etik. Bogen ankom desværre først efter eksamen og jeg har derfor bøvlet med at komme igennem den lige siden.

Denne udgave er 2. reviderede og opdaterede udgave af bogen og jeg ved ikke hvad der skulle være opdateret fra 1. udgave bortset fra Indføringen eller forordet. Jeg undrer mig også over at der til tider mangler ord i sætninger hist og her, specielt nu hvor det er 2. udgave.

Bogen føles uendeligt længere end blot 274 sider. Jeg kunne ikke læse meget mere end en 10-20 sider ad gangen og det var med at holde tungen lige i munden hvis jeg ønskede at få noget ud af den. Desværre føler jeg ikke at jeg kan bruge bogen til det store efter endt læsning, jeg er snarere lettet og glad for at det er overstået end jeg er for at have læst den. Engberg-Pedersen skriver indforstået og det føles derfor umådelig knudret at læse til tider. Der bliver refereret til så mange værker at det er umuligt bare at begynde at læse den uden at have en vis forhåndsviden til emnet. Engberg-Pedersen gentager dog også sig selv igen og igen, en del af det er selvfølgelig at emnerne overlapper hinanden, men han bruger så lang tid på at komme til bunds i sagen for til sidst at lave en længere opsummering at han hurtigt mistede mig.

Jeg har uden tvivl fået lidt mere viden omkring emnet, men det er snarere de forskellige begreber jeg er kommet nærmere end de forskellige teoretikere og den egentlige teori. Vi skifter nemlig mellem Platon, Aristoteles, Sokrates, Epikur, stoikerne m.m. Der sker så meget på så lidt plads, sammen med alle gentagelserne, at den for mig næsten var umulig at komme igennem.

Antikkens etiske tradition er på ingen måde en bog jeg anbefaler medmindre man har en større forhåndsviden om emnet og er parat til tungere læsning. Jeg er heller ikke sikker på at jeg kunne have brugt den til min eksamen hvis den var ankommet tidligere, men jeg havde nok haft lettere ved at komme igennem den i håbet om at der fandtes et par guldkorn til mit emne.

 

Antikkens etiske tradition af Troels Engberg-Pedersen. Udgivet af Akademisk forlag i maj 2017. Modtaget til anmeldelse fra forlaget. 274 sider. 

Skriv et svar

CommentLuv badge