Aminas første dag af Paul Leer-Salvesen

*Reklame* Bogen er en gave fra forlaget

Aminas første dag er en børnebog omkring flygtninge og det at være flygtning. Jeg havde egentlig besluttet mig for ikke at læse og anmelde den, men nu hvor den dukkede op i min postkasse kunne jeg ikke dy mig. Den har de fineste illustrationer og jeg er ret vild med stilen. Den har en helt anden farvepalette end andre børnebøger, men den er perfekt til historien og stilen.

Aminas første dag møder vi unge Amina. Amina og hendes mor og far flygter fra deres hjemland, på grund af krig, til Danmark. De finder et sted at bo, og før hun ved af det skal, Amina starte i børnehave. Amina er ikke glad for at hun skal starte i børnehave og frygter at det aldrig ‘går over’ ligesom mavepine. Uden for børnehaven finder hun dog en lille fugl som både er syg og bange. Amina tager fuglen med i børnehaven og passer på den resten af dagen. Da forældrene henter hende fra børnehaven er fuglen rask nok til at flyve væk.

Bogen er illustreret af Oscar Jensen, som jeg helt klart skal have undersøgt nærmere! Og skrevet af Paul Leer-Salvesen. Den er skrevet i et børnevenligt og let sprog, selvom det er et tungere emne. Jeg synes dog det er fedt at en bog om flygtninge udgives i børnehøjde i Danmark. I litteraturen mangler der flere historier om marginaliserede personer, for dem er der simpelthen ikke nok af. Det er dog primært ungdomslitteraturen som udstilles som problemet, og selvom børnebøger til tider også nævnes i denne sammenhæng, får de ikke nær så meget kritik som ungdomslitteraturen. Hvorfor ved jeg ikke, for det er et lige så stort problem at små børn ikke kan spejle sig i børnebøger som unge der ikke kan spejle sig i deres litteratur. Så tak. Tak for en bog som ikke kun er vigtig men også smukt skrevet og illustreret.

Den er endvidere fyldt med symbolik, så den er ikke blot for små børn men kan læses af ældre personer også. Jeg nød i hvert fald bogen som 20-årig, og jeg er sikker på at den garanteret også kan nydes af folk ældre end jeg.

Jeg anbefaler uden tvivl Aminas første dag og håber den bliver opkøbt i store partier i børnehaver, skoler og på kommunalbiblioteker. Det er en vigtig bog som mange har brug for at læse i tider som disse, og børn har altså også brug for karakterer at spejle sig i.

 

Aminas første dag af Paul Leer-Salvesen. Illustreret af Oscar Jensen. Udgives af Eksistensen i dag, d. 15 august 2017. Modtaget som gave fra forlaget. Oversat fra norsk af Charlotte Ekstrand. Orig. titel; Første dag for Amina. Orig. udgivet i 2017. 
Køb bogen på bl.a. forlagets egen hjemmeside, saxo og plusbog

GemGem

2 Replies to “Aminas første dag af Paul Leer-Salvesen”

  1. Ej, hvor er det nogle flotte illustrationer! Ermehgard.
    Michella Tora udgav for nyligt The Tidal Zone af Sarah Moss

  2. […] man leder efter lignende fortællinger kan jeg anbefale Aminas første dag som omhandler unge Aminas første dag i børnehave hvor hun tager sig af en fugleunge som jeg […]

Skriv et svar

CommentLuv badge