Årene af Virginia Woolf

Årene fortæller historien om Pargiter-familien fra 1880 til en aften i 1930’erne, man får endda også lidt af 1. og 3. generation af Pargiter-familien at se – selvom det er den 2. generation historien primært følger. Fortællingen finder sted i London, England.

Jeg opdagede Virginia Woolf tilbage i 2015 da jeg begyndte på litteraturvidenskab-studiet i Odense og oprettede bloggen her. Vi skulle læse Mrs. Dalloway og inden da havde jeg lånt A Room of One’s Own hjem fra biblioteket. Hendes essay er stadig en af mine store favoritter. Jeg købte efterfølgende hvert eneste værk af hendes som jeg faldt over og Årene er en af de få jeg ikke havde fået fingrene i. Dog er de 3 værker de eneste jeg på nuværende tid har læst af Virginia Woolfs forfatterskab, selvom jeg har påbegyndt et par andre. Planen er dog at skaffe Orlando og hendes dagbog når Rosinante udgiver dem her til maj.
Jeg er fascineret af Virginia Woolf som person, hvilket påbegyndte en lille obsession. Jeg havde endda også planer om at skrive min bacheloropgave om hende, om præcis hvad havde jeg ingen idé om, men hun skulle helt klart være omdrejningspunktet. Hun har haft et meget tragisk liv og jeg følte med hende, at hun har stået imod alt dette i så mange år er beundringsværdigt. At hun er feminist gør det bare endnu bedre.

Det tog mig et godt stykke tid at komme igennem Årene. Omkring en måned – og det er utrolig langsomt for mig. Jeg læser automatisk langsommere når det kommer til klassikere, specielt når de er skrevet på dansk da jeg ofte synes at sproget er meget stift. Der var dog ingenting at frygte på det område, oversætteren har gjort et virkelig godt arbejde! Selvfølgelig går der noget tabt i oversættelsen, men Virginia Woolfs skrivestil er ikke til at komme udenom. Som hendes andre værker er de skrevet i ‘a stream of consciousness’ – eller en bevidsthedsstrøm, som vi kalder det på dansk. Læseren bliver på den måde inddraget i karakterernes tanker og følelser. Hvis i ikke tidligere har prøvet den skrivemåde vil jeg anbefale det. Inden jeg lærte termen forklarede jeg at jeg forstillede mig at når alle vores karakterer går rundt, som de jo gør, så hopper Woolf fra karakter til karakter når de ‘bumper ind i hinanden’ og det er stadig det billede jeg har i hovedet. Du får nemlig ikke klart at vide når man har skiftet person, så man skal være ret så opmærksom når man læser Woolfs, og andres, værker.

Jeg nød desværre ikke historien i nær samme grad som jeg havde håbet. Der er som sædvanlig en hel del karakterer at holde styr på og det gør det specielt ikke nemmere når der også er kælenavne. Hvor Mrs. Dalloway finder sted i løbet af én dag, har denne en spændevidde over adskillige år og det er derfor mere uoverskueligt og svær at hitte redde i. Det er dog interessant at se hvordan Virginia Woolf er vokset som forfatter i forhold til de få værker jeg har læst af hende, for der er ingen tvivl om at hun er vokset. Nu skal jeg bare læse flere af hendes værker.
Min favorit blandt karaktererne er nok Rose som på et tidspunkt også er i fængsel for at have smidt en mursten. Hun er interesseret i politik og hun lader ikke noget holde sig tilbage. Virkelig interessant karakter som jeg ville ønske jeg havde hørt mere om.

Lige en sidste bemærkning inden jeg runder af; Jeg elsker udseendet på de nye Woolf-bøger. Under smudsomslaget er de ikke bare blanke men har noget af forsiden på sig, de er simple uden at være tomme og jeg elsker det. De næste par bøger matcher denne version og det bliver fantastisk at se dem alle sammen på hylden!

Årene var en interessant oplevelse og jeg håber at jeg får tid til at genlæse den i løbet af de næste par år. Jeg vil så gerne hilse på karaktererne igen og lære dem bedre at kende, for når det kommer til Woolf tror jeg at genlæsning er meget vigtigt.
Hvis du ikke har noget imod et langsomt tempo og bevidsthedsstrømmen anbefaler jeg uden tvivl Årene. Man skal dog holde tungen lige i munden under læsningen.

 

 

Årene af Virginia Woolf. Udgivet af Rosinante i oktober 2016. Modtaget til anmeldelse fra forlaget. Orig. titel; The Years. Originalt udgivet i 1937. 363 sider. 3 ud af 5 stjerner. 
Køb bogen på bl.a. saxo og plusbog

3 Replies to “Årene af Virginia Woolf”

  1. Jeg er helt forelsket i Virginia Woolfs forfatterskab, og hun er en af de forfattere, jeg sjældent læser en bog af, fordi jeg gemmer dem lidt 😀 Jeg elsker specielt The Waves og Mrs. Dalloway. Til gengæld var jeg ret skuffet over Orlando, som jeg slæbte mig igennem.

    1. Samme her! Som muligvis også fremgik af anmeldelsen. Jeg er ked af at høre at du ikke var så glad for Orlando, jeg håber i hvert fald at jeg nyder den mere! Har du læst Årene endnu? 🙂

  2. […] Virginia Woolf har jeg også læst og anmeldt hhv. Årene og […]

Skriv et svar

CommentLuv badge