A Monster Calls af Patrick Ness

Jeg læste A Monster Calls for første gang tilbage i oktober 2012 hvor jeg havde et ‘uhygge tema’. Jeg havde åbenbart reserveret den forkerte bog på biblioteket og fik derfor A Monster Calls med hjem fremfor den bog jeg egentlig ville have haft. Det har dog vist sig at være en af de bedste fejltagelser jeg nogensinde har begået, for A Monster Calls er stadig, nu snart 5 år efter, en af de bedste bøger jeg nogensinde har læst – og filmatiseringen kan også kun anbefales.

A Monster Calls fortæller historien om Connor O’Malley. Om aftenen, 7 minutter over midnat, dukker monsteret op. Monsteret er dog ikke et helt almindeligt monster, han stammer nemlig fra et yew tree og har dermed helende kræfter. Han er kommet for at hele og vil have sandheden, det mest skræmmende af alt. Monsteret laver dog en aftale med Connor, han fortæller selv 3 historier og Connor skal derefter fortælle den 4. historie som er det han frygter mest af alt; nemlig sandheden.

Ideen bag er egentlig Siobhan Dowds, hun havde selve rammen om historien og karaktererne men hun døde desværre alt for tidligt og inden hun kunne nå at skrive bogen. Patrick Ness fik tilbuddet af deres fælles forlægger at han kunne skrive historien – og det har han så gjort. Ikke som en hyldest men for hende, men fra én forfatter til en anden og det kan man mærke. Bogen er så fuld af kærlighed og nu hvor jeg har mere viden bag historien, både fra forfatteren og fra ekstramaterialet i den her bog, elsker jeg den bare så meget mere. En vidunderlig historie som jeg nok aldrig kommer til at slippe helt.

Bogen er relativt kort med blot lidt over 200 sider fyldt med illstrationer. Det er en af de smukkeste og mest rørende bøger og jeg har anbefalet den vidt og bredt siden jeg læste den for første gang. I visse tilfælde har jeg også anbefalet den til unge på Connors alder (12-13 år) men man skal være bevidst om at den ødelægger en; den er så hjerteskærende, sørgelig og smuk på samme tid og du ser verden anderledes når du kommer ud på den anden side.
Den kan læses af læsere på Connors alder men det skal være op til den enkelte selv at tage det valg. Connors mor har kræft og der er derfor nogle som vil kunne relatere til Connor og måske få noget ro derigennem – men den skal på ingen måde påduttes.

Min besættelse med Jim Kay, som også har illustreret de nye Harry Potter bøger, begyndte med A Monster Calls. Jeg havde før det ikke været interesseret i bøger med illustrationer af nogen art, men jeg elskede hans stil og jeg har været en stor fan af ham ligesiden. Han er sådanset grunden til at jeg måtte eje de illustrerede Harry Potter bøger!
Jeg elskede interviewet med ham bagerst i bogen. Jeg har bevidst ikke haft lyst til at undersøge ham da det kan spolere lidt af magien, jeg nød dog at få lidt viden om hvordan han har skabt alle illustrationerne og det var vældig interessant.

Gør dig selv en tjeneste og læs A Monster Calls, du vil ikke fortryde det.

 

Go. Run with it. Make trouble.

 

Færdig illustration i selve historien

Færdig illustration i selve historien

Stills fra filmen

Jim Kay om skabelsen af monsteret

A Monster Calls: Special Collectors Edition af Patrick Ness, illustreret af Jim Kay, udarbejdet af Siobhan Dowd. Udgivet af Walker Books i 2016, originalt udgivet i 2011. Modtaget til anmeldelse fra plusbog. 356 sider. 5 ud af 5 stjerner.
Køb bogen på bl.a. plusbog

2 Replies to “A Monster Calls af Patrick Ness”

  1. Det er sådan en fantastisk bog! Og illustrationer er så fine… Derudover er filmatiseringen også bare on point!

    1. Jeg har ærlig talt intet negativt at sige om A Monster Calls – hverken forfatter, filmatisering, illustrationer eller bogen. Det er utrolig så fantastisk det hele egentlig er!

Skriv et svar

CommentLuv badge